7 причини, защо не е желателно да правим ремонт без проект

В старанието си да спестим време и средства много често си казваме: “Защо да харча пари за разработване на проект, ако мога да пристъпя към ремонта и да вложа същите средства в материали и мебели?”, “Кой освен мен може да знае от какво действително имам нужда?”, “Страхувам се, че ще заплатя сумата, но проектът никак няма да ми хареса.”

Да, ще намерим редица причини за това, че е по-добре да не се възползваме от дизайнер. Прави ли сме? Така ли е действително?

Много често, когато решим, че ще се справим сами без помощта на специалист – дизайнер ние допускаме грешки, които в последствие ни се налага да коригираме. Става дума не само за технически моменти, но и по-отношение на декорацията. Може да сбъркаме не само в подбора на мебели и аксесоари, но и в съчетание на цветовете.

1.Опит и навици

Това, което правят дизайнерите е работа, която изисква професионални умения и навици. Те чертаят, пресмятат по сантиметър колко материал ще е необходим за стените и пода, какъв да бъде слоят лепило под плочките и т.н.  Тук е важно не само да бъдат отчетени всички необходими фактори в един проект, но и да се съчетаят, защото те са взаимно зависими. Дори не вярвайки в креативността на един дизайнер, ние можем да се обърнем към него само за планиране на пространството и изготвяне на чертежи за майсторите, което вече ще ни спести напразни усилия.

 2. Разпределяне на бюджета

Естествено, всека една възникнала в процеса пречка може да бъде решена с достатъчно средства, които несъмнено могат да бъдат спестени с помощта на услугите на един дизайнер. Това е човекът, който може да ни подскаже точните материали, с които може да спестим част от своя бюджет, защото не на всеки му допада да обикаля през уикенда в търсене на най-изгодното. От тази гледна точка, един дизайнер може да ни посъветва кой е най-рационалния  начин за разпределяне и използване на нашия бюджет.

3. Подбор на идеи

Много често ни харесват различни идеи, които сме видели в списанията и по телевизията и колкото повече разглеждаме, толкова повече различни неща ни харесват и ги трупаме за себе си. Освен списанията ни харесва и идеята на съседката за оформяне на банята, а в магазина за интериорен дизайн близо до работа има голяма разпродажба на аксесоари, която сме чакали от миналия месец. Получава се една голяма каша, която ни пречи да разсъждаваме трезво и рискуваме да направим някоя неразумна покупка. Подбора на това, което ни е наистина необходимо от цялото многообразие е задача на дизайнера.

4. Красота и естетика

Който и магазин да посетим винаги консултантите ще ни убеждават, че тяхната стока е най-качествена и изгодна за нас в дадения момент. Разбира се дори и на най-опитния служител му е трудно да си представи концепцията на нашия интериор и атмосферата, която бихме желали да пресъздадем в него. Без чертежи и визуализации ще ни се наложи да обясняваме буквално “на пръсти”. Дори и в този случай всеки възприема естетиката и красотата по различен начин. Дали е разумно да се доверим на служителите в мебелния магазин или на тези в магазина за подови настилки...Или все пак е по-добре да се доверим на един дизайнер, автор на проекта? Добрият дизайнер знае как могат да се съчетаят цветовете, как е добре да бъдат разположени мебелите и аксесоарите и по какъв начин всичко това може да придобие добра композиционна свързаност.

5. Рационалност

С колкото и квадрата да разполагаме те никога не са достатъчни. Един дизайнер може от една малка площ да направи удобно и функционално жилище. Несъмнено може да ни подскаже по какъв начин може да се разшири визуално помещението и по какъв начин можем да извлечем максимална полза от дадено пространство.

6. Акценти и детайли

Един добър дизайнер ще създаде интериора, който ще подчертае вашата индивидуалност. Интериор, който ще пасне максимално на вашите очаквания и ще ви накара да се чувствате комфортно и уютно в новото помещението.

7. Контрол на процеса

Може и да не е тотален, но със сигурност имаме повече контрол при наличие на дизайнер отколкото без. Дизайнерът и нагледният проект помагат за внасянето на ред в хаоса, който несъмнено бушува на обекта. Проектът е планът за действие, който води нас и майсторите в желаното направление. Далеч не всеки един майстор е готов да осъществи своята работа така, че да изглежда максимално естетично, за сметка на това да му бъде най-удобно и бързо за осъществяване. Именно за това имаме проект, по който ще можем да контролираме целия процес.

Доверявайки се на своите усещания и в старанието си да спестим усилия, време и средства нe си струва да се отказваме от професионалната помощ, която ще допринесе за нашите цели. Един умел, рационален подход на архитект или дизайнер би пресъздал в пространството нашата индивидуалност и би вдъхнал желания от нас комфорт и уют.

Оставете коментар